DE ONTWIKKELING

OVER HET ONTSTAAN VAN EMOTOONS

Er bestaan al jarenlang kaarten waarop emoties staan afgebeeld. Plaatjes van diverse emoties op verschillende manieren afgebeeld, al dan niet ondersteund met woorden. De bekendste hiervan zijn de smileys. Naast de smileys zijn er nog 10-tallen andere sets met emotiekaarten beschikbaar.

Alle verschillende emotiekaarten hebben één ding gemeen: ze kunnen een hulpbron zijn in de begeleiding die je geeft aan jouw coachee. De emotiekaarten zijn er in heel veel soorten en maten. Maar er was nog geen kaartenset met cartoons van emoties te verkrijgen. En dat vonden we jammer! Een gemiste kans om de kracht van cartoons niet te gebruiken.

In 2014 hebben we de opdracht gegeven aan cartoonist René Boeije om 12 cartoons te maken. Naast de humor, die erg laagdrempelig en relativerend kan werken, hebben we in een aantal EmoToons nog extra metaforen verwerkt. Hiermee hebben de EmoToons meerdere inzetbare lagen waar we dankbaar gebruik van maken.

In de begeleiding die wij gaven bleken de EmoToons goed aan te sluiten en een positief effect te hebben. We besloten om het aantal uit te breiden naar 24 en binnen twee jaar (en veel overleg met de cartoonist) zijn er 40 EmoToons van de tekentafel gerold. Zo hebben we bewust gekozen voor cartoons die qua uiterlijk best veel op elkaar lijken maar in benadering juist heel verschillend zijn. Een aantal cartoons zijn tegengesteld aan elkaar. Specifiek uitgedacht om zo goed mogelijk binnen al onze begeleidingsvormen toe te kunnen passen.

Na een aantal jaren zelf dankbaar gebruik te maken van de EmoToons groeide het verlangen om de EmoToons ook voor anderen beschikbaar te stellen. In 2019 hebben we de stoute schoenen aangetrokken en hebben we opdracht gegeven de EmoToons uit te geven als kaartspel zodat ook andere professionals gebruik kunnen maken van de EmoToons. Inmiddels werken er al meerdere professionals met EmoToons vanuit verschillende disciplines. We merkten dat niet alleen andere professionals maar ook ouders gebruik gingen maken van de EmoToons om het gesprek aan te gaan over emoties. We hebben verschillende van ervaringen verzameld en een aantal van deze ervaringen staan op deze website. (klik hier om naar de ervaringen te gaan)

Naast de ervaringen uit onze eigen praktijk krijgen we ook verhalen van andere gebruikers. Vanuit deze ervaringen hebben we diverse werkvormen opgeschreven die op deze website staan (klik hier om naar de werkvormen te gaan). We hopen dat het delen van de ervaringen nooit stil zal komen te staan zodat we elkaar kunnen blijven verrassen met nieuwe werkvormen.

De metafoor van het verkeersbord

Vanaf de eerste tekeningen in 2014 werken we al met het uitgangspunt van de metafoor van het verkeersbord. Met een aantal coachees hebben we diverse betekenissen voor het verkeersbord bedacht. De betekenissen die de coachees bedachten kunnen zowel positieve en negatieve gevolgen hebben. De ene coachee ziet in het verkeersbord een straat waarin je ‘uit moet kijken’ en speelt angst een belangrijke rol. De ander was juist ‘verwachtingsvol’ en kon niet wachten de straat in te lopen.

De metafoor leert je dat het belangrijk is te weten wat het verkeersbord betekend. Met de juist verwachting kun je de straat goed voorbereid ingaan. Zo werkt het ook met emoties. Als je helder hebt welke emoties je allemaal ervaart (dus ook de onderliggende) kun je er op de juiste manier mee omgaan en betere keuzes maken en misschien wel teleurstellingen voorkomen.

SINCE 2014

OVER DE MOGELIJKHEDEN VAN EMOTOONS

Om de EmoToons goed in te zetten bieden wij diverse trainingen aan. Deze bieden wij op maat aan voor jouw organisatie of je kunt ervoor kiezen een training te volgen die vanuit Caritas Netwerk wordt georganiseerd.

In deze trainingen maak je kennis met de mogelijkheden en werkvormen van EmoToons en zo gewenst andere vormen van beeldcommunicatie. Naast onze eigen ervaring nemen we ook de verhalen mee van andere professionals uit de diverse werkvelden. Aan het eind van de training zullen de opgedane ervaringen en creatieve werkvormen krachtige handvaten bieden in de begeleiding die jij geeft! Nieuwsgierig? Hou de website in de gaten! (klik hier voor trainingen)

EmoToons bestellen?

PROFITEER VAN DEZE ACTIE

Exclusieve aanbieding

Voor de grootverbruiker:

Voor bestellingen van een complete doos (12 kaarspelen) ontvang je een korting van 20%.